Ordföranden har ordet – April 2017

pl@y212Ordföranden har ordetLeave a Comment

April 2017

Med ljuset kommer våren. Jag märker, hur fåglarna vaknar allt tidigare och pockar på att jag ska komma ut med deras efterlängtade frön. Jag går och letar efter vårtecken, snödroppar, tussilago, krokus. Vilken lycka att ha tid att uppleva nyanserna, när våren nalkas! Karlfeldt kunde minsann uttrycka den vårliga känslan.

Intet är som väntanstider,
vårflodsveckor, knoppningstider,
ingen maj en dager sprider
som den klarnande april.
Kom på stigens sista halka,
skogen ger sin dävna svalka
och sitt djupa sus därtill.
Sommarns vällust vill jag skänka
för de första strån som blänka
i en dunkel furusänka,
och den första trastens drill.

Detta är den värld, den idylliska, som ger mig så mycken glädje. Men så är det den andra, parallella världen. Rapporterna om mobbning på arbetsplatser, våldet i Sverige och i världen och krigets grymma elände, som är en hemsk bakgrund till vardagen; en bakgrund som jag inte kan bortse från. För ett år sedan skrev jag, att vi måste vara brobyggare, bygga broar mellan människor. Det vi gör i vardagen, ger ringar på vattnet. Det är jag övertygad om.
Hans Rosling, som nyligen gick bort, tog fram positiva framsteg i utvecklingen; något som är skönt att ta till sig. Även Johan Norberg har i sin bok ”Framsteg” gjort en optimistisk omvärldsanalys. Det är kontraster mot alla negativa rapporterar som presenteras i media.
Vad skönt det vore, om vi levde i ”den bästa av världar”, som Voltaire låter sin Pangloss uttrycka i Candide. Allting är ordnat till det bästa av naturen. Det är bara att luta sig tillbaka och låta världen ha sin gång. Men Voltaire påpekar att man måste ”odla sin trädgård”, man måste göra sitt bästa här i världen. Så låt oss bli brobyggare!
Britt Broström

britt.brostrom28@gmail.com

Kommentera